ОЕЦД ја зголеми својата прогноза за економски раст за целиот свет на 3,9 отсто

2018-03-14 10:15

        Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) ја зголеми својата прогноза за економски раст за целиот свет на 3,9 отсто во 2018 и 2019 година.   Во својата привремена економска  проценка на  сепак, предупреди на “опасност” на протекционизмот по објавувањето...

На листата на милијардери доминираат Америкаците- со 40 проценти од богаството

2018-03-14 09:44

    Седум од десетте најбогати луѓе се Американци.  Американците сочинуваат 40 проценти од богатството од најбогатите луѓе во светот, 25 проценти од Азија, по што следуваат Европејците со 21 процент.   Меѓу петте најбогати луѓе во светот веќе нема милијардери надвор од Европа,...

Македонија денес ќе ги претстави мерките предвидени во програмата за работа на Фондот за иновации

2018-03-14 09:35

    На работна средба со компании Стопанската  комора на Македонија ќе ги претстави мерките предвидени во Среднорочната програма за работа на Фондот за иновации и технолошки развој за финансиска поддршка на микро, мали и средни претпријатија.   На  средбата, на која ќе учествува...

Германската индустрија сака појасни работи околу Brexit

2018-03-14 09:15

      Германскиот бизнис ќе започне воведувањето на вонредни планови за спроведување на своите активности, ако следната недела Велика Британија и Европската унија (ЕУ) не се договорат за преодиот период, базиран на овој статус кво. „Бараме основно решение за ова прашање од страна...

ДИНАРОТ БЕЗ ПРОМЕНА!!!

2018-03-14 08:45

    Динарот ќе продолжи да стагнира кон еврото, а официјалниот среден девизен курс ќе изнесува 118.05546 динари за Евро, што е мала промена во споредба со понеделникот, според Националната банка на Србија.   НБС купи 15 милиони евра на меѓубанкарскиот девизен пазар за...

Економистите: Растот на стопанството во Србија во јануари ги надмина очекувања

2018-03-14 08:24

  БЕЛГРАД – економските  трендови во Србија во јануари оваа година биле изненадувачки успешни, и стапката  на раст е толку голема, што тоа ќе биде тешко  да се одржи, изјави  соработникот  на макроекономски анализи и трендови (МАТ) Иван Николиќ. Тој одржа прес-конференција по повод...

Народна Банка со нов проект за финансиска едукација

2018-03-14 08:11

    Проектот за финансиска едукација предвидува организација на едукативни посети за деца и млади од основното, средното и високото образование.   Финансиската едукација може да се дефинира како „процес со кој финансиските потрошувачи/инвеститори го подобруваат своето знаење во врска со финансиските производи, концепти...

Владата на РМ ќе субвенционира домашни и странски авиопревозници

2018-03-14 07:56

    Владата на Република Македонија на синоќешната седница ја разгледа и усвои Информацијата во врска со одговорот на Министерството за транспорт и врски до Европската Комисија за шемата на финансиска поддршка на домашни и странски авиопревозници кои го користат аеродромот во Скопје.  ...

Лагард предупредува: Kриптовалутите не смеат да бидат средство за перење пари

2018-03-14 07:51

    Владите и централните банки низ светот мора да соработуваат во изработка на регулатива за крипто-активата за да се спречи тие да станат ново средство за перење пари и финансирање тероризам, предупреди денес директорката на Меѓународниот монетарен фонд Кристин Лагард. Технологијата која се...

Внимателно со дозволените пречекорувања – банките „молчат“ !!!

2018-03-13 19:33

Доколку имате заостанати долгови во банка на стари тековни сметки, банката најверојатно ќе Ве извести тогаш кога тие ќе нараснат на неколку илјади денари, верувале или не !!  За да не дојдете до таква непријатност, тимот на БанкоМетар.мк Ве советува да побарате помош со...