Килограм боранија некаде чини како три килограми свински врат

2024-06-07 13:00

Колку чини кај нас килограм боранија? Килограм боранија на хрватските пазари чини како три килограми свински врат. Минатата недела килограм мешунки беше најскап на пазарите во Сплит, Шибеник и Дубровник, чинеше дури 10 евра. За таа сума, минатата недела во Подравина, на пример, можеше...

25 години „Роман на годината“ – Книжевна ризница во витрините на Комерцијална Банка

2024-06-07 12:00

Книжевно богатство на 25 македонски извонредни романи произлезе од наградата „Роман на годината“. Комерцијална банка како горд спонзор со огромно задоволство ќе го изложи наградените романи во свои простории. Примероци од наградените македонски романи во изминатите 25 години со престижната награда „Роман на годината“...

Новата власт најавува брз ребаланс на буџетот?!

2024-06-07 11:51

Две државни обврзници во вкупен износ од 1.590.770000 денари или 25,84 милиони евра се издадени денес од Министерството за финансии, а од утре ќе котираат на Македонска берза. И двете се без девизна клаузула и со номинална вредност од десет илјади денари. Едната е...

Кина ја пушти во погон најголемата соларна електрана на светот

2024-06-07 11:30

Кина ја приклучи на преносната мрежа соларната електрана со инсталирана моќност од 5.000MW, што е моментално најголема електрана од овој вид на светот. Електраната се простира на површина од 200.000 хектари, во пустинскиот регион на северозападна Кина. Очекуваното годишно производство е околу 6.000 GWh....

Доларот на најниското ниво во два месеца

2024-06-07 11:00

На девизните пазари, индексот на доларот се движеше околу најниското ниво во последните осум седмици во однос на кошницата од најважните светски валути во петокот, пред клучниот извештај за вработувањата во САД, кој треба да обезбеди насоки за инвеститорите во врска со намалувањето на...

Викторија Глигорова од НБ: Банкарскиот систем во нашата земја и натаму е сидро на стабилноста

2024-06-07 10:30

„И покрај периодот на продолжени последователни шокови од невидени размери, активностите на банкарскиот систем и натаму растат и тој е стабилен и во услови на силна капитална и ликвидносна позиција. Силната капитална позиција на банките, којашто постојано се подобрува, придонесува за највисока стапка на адекватност...

Академик Владо Камбовски останува во НО на ТТК Банка

2024-06-07 10:18

Академикот Владо Камбовски да остане во Надзорниот одбор на ТТК банка како независен член, овој предлог за неговиот реизбор доаѓа од најголемиот акционер на Банката, од тетовскиот „Тетекс“, а треба да биде изгласан на акционерското Собрание закажано за втори јули. Камбовски ќе го почне...

Прокредит Банка во Македонија оценувана од Fitch Ratings

2024-06-06 21:00

ПроКредит Банка останува единствената банка во Македонија која на годишна основа е оценувана од меѓународната кредитна агенција Fitch Ratings, која е светски лидер во оценување на кредитниот рејтинг на финансиските институции. Со рејтинг БББ- ПроКредит Банка Македонија и оваа година го потврдува стабилното работење...

Една третина од парите за пензии се покриваат од државната каса

2024-06-06 20:00

Според презентираните податоци, државата за да ја покрие пензиската дупка во 2022 година префрлила околу 530 милиони евра. Ако пак се земе предвид Завршаната сметка за 2022 година според која вкупните расходи во Буџетот биле 4,5 милијарди евра, тогаш математиката покажува дека околу 12...

Сезонците во Србија за еден ден може да заработат и над 50 евра!

2024-06-06 19:00

Дневната плата на сезонските градинари и овоштари во Србија летово е до 6.000 динари (околу 50 евра) плус храна, пијалоци, превоз или сместување доколку на работникот му треба. Почетокот на летото носи многу огласи за сезонски вработувања, особено во овоштарството, каде се бараат берачи...