Финансискиот стрес најштетен по здравјето, создава низа лоши последици

2024-02-12 14:00

Финансискиот стрес е најштетен за здравјето и општата благосостојба на поединецот, го забрзува процесот на стареење, влијае на здравствените биомаркери и има посилен ефект врз менталното здравје во споредба со последиците од тагување поради болест, тешка загуба или развод, според новото истражување на британските...

Ангеловска-Бежоска: Западен Балкан има понизок БДП за 18% поради помала вклученост на жените

2024-02-12 13:30

Малата инволвираност на жените во општеството, не значи само загуба за самите жени, туку значи загуба за целото општество, порачува гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска во интервју за „Блумберг Адриа“. Согласно спроведена анализа на Светската банка,  економиите во регионот на Западен Балкан губат...

Акциите на словенската НЛБ скокнаа за 35% во последните четири месеци

2024-02-12 13:00

Акциите на Нова Љубљанска банка продолжуваат да растат на Љубљанската берза. Во последните четири месеци акциите на НЛБ скокнаа за 35 отсто. Кои се причините за таквиот ентузијазам на клиентите? „НЛБ има огромна депозитна база, околу 20 милијарди евра, заедно со депозити на резиденти...

Еве кој ги исполнува условите за одмор на државна сметка!

2024-02-12 12:30

Министерството за економија годинава ќе додели 3. 555 ваучери во вредност од по 18.000 денари за одмор во домашни туристички капацитети за работници чии месечни примања во семејството не го надминуваат нето приходот од 50. 000 денари. Јавниот повик, како што информира ресорниот министер...

Две државни обврзници и ново задолжување од над 90 милиони евра

2024-02-12 11:57

Државата, понеделнички, се задолжува со над 90 милиони евра на домашниот пазар. Од денес на Берзата котираат две државни обврзници – петгодишна и 15-годишна, без девизна клаузула. Првата е со вредност на емисијата од 2.750.030.000 денари, или 44,63 милиони евра. Издадени се 275.003 хартии...

Австралија воведува право на игнорирање на шефовите вон работното време

2024-02-09 21:00

Австралија ќе воведе закони кои ќе им овозможат на работниците да игнорираат повиците и пораките без причина од нивните шефови надвор од работното време. „Правото на исклучување“ е дел од серијата промени за вработување предложени од федералната влада за заштита на правата на работниците....

Николовски ќе го испита случајот со појавата на никотинските ќесички на пазарот

2024-02-09 20:30

Продажбата на никотинските ќесички, кои се забранети и за продажба и за увоз низ земјава се уште можат да се најдат и купат. Но, иако ова не е во надлежност на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, сепак техничкиот министер, Љупчо Николовски ќе праша...

Исплатени 203,3 милиони денари поддршка на 1.955 земјоделски стопанства за предадени јаболка

2024-02-09 20:00

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги исплати дополнителните субвенции за предадено јаболко во откупен или преработувачки капацитет со што финансиска поддршка добија 1 955 земјоделски стопанства во вкупна вредност од 203,3 милиони денари. Дополнителните субвенции од три денари за килограм,...

ЕИБ Глобално инвестира рекордни 1,2 милијарди евра во Западен Балкан во 2023 година

2024-02-09 19:30

ЕИБ Глобално инвестираше 1,2 милијарди евра во Западен Балкан во 2023година, со цел да мобилизира над 6 милијарди евра нови инвестиции во регионот. Ова ќе ги забрза поврзувањето, енергетската транзиција и растот на малите и средните претпријатија, во согласност со приоритетите на ЕУ. Од 2010...

Државата дели ваучери за гратис одмор во вредност од 18.000 денари – еве кој ги исполнува условите

2024-02-09 19:00

Министерството за економија годинава ќе додели 3. 555 ваучери во вредност од по 18.000 денари за одмор во домашни туристички капацитети за работници чии месечни примања во семејството не го надминуваат нето приходот од 50. 000 денари. Јавниот повик, како што информира ресорниот министер...