Извозот на конзервирани производи на отскочна штица

2024-07-02 15:00

Индустријата во последните години покажува постојано зголемување на производството, најмногу поради зголемената побарувачка за македонските преработки од страна на странските купувачи, како и порастот на домашниот пазар, што е резултат на силната пенетрација на малопродажните синџири и промените во животните навики на населението. Индустријата...

ЕУ ги враќа квотите и давачките за увоз на шеќер и јајца од Украина

2024-07-02 14:00

Европската комисија соопшти дека од денеска повеќе на важи одлуката со која увозот на шеќер и јајца од Украина во ЕУ беше ослободен од давачки и квоти, од причина што увезените количества на овие две стоки ги надминаа нивоата утврдени со Регулативата за трговските...

Димитриеска Кочоска: Во Буџетот има простор да се крати од одредени ставки, нема да има зголемување на даноците

2024-07-02 13:00

Ребалансот на Буџетот се уште не е целосно дефиниран, но она што е познато дека планираните вкупни приходи и расходи ќе останат на исто ниво и дека дефицитот во апсолутен износ нема да се менува. Ова го истакна министерката за финансии Гордана Димитриеска-Кочоска во...

Лагард: На ЕЦБ и треба време да ги процени инфлаторните несигурности

2024-07-02 12:00

Европската централна банка сè уште нема доволно докази дека инфлаторните закани поминале, рекоа претседателката Кристин Лагард и нејзиниот врвен економист – поттикнувајќи ги очекувањата дека официјалните лица ќе направат пауза од намалувањето на каматните стапки овој месец. Со силен пазар на труд во еврозоната,...

ОН усвои резолуција предложена од Кина, поддржана од САД, за пристап до вештачката интелигенција

2024-07-02 11:00

Генералното собрание на Обединетите нации усвои резолуција предложена од Кина, поддржана од САД, со која се повикуваат богатите развиени земји да го премостат се поголемиот јаз со сиромашните земји во развој и да обезбедат да имаат еднакви можности да користат вештачка интелигенција. Резолуцијата беше...

Од полноќ нови повисоки цени на горивата

2024-07-02 10:45

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) вчера донесе Одлука со која малопродажните цени на нафтените деривати се зголемија во просек за 0,15 % во однос на одлуката од 28.6.2024 година. Малопродажната цена...

Градинарите од струмичко во неизвесност по која цена ќе се продава црвената пиперка

2024-07-01 18:00

На месец дена пред стартот на бербите, градинарите од струмичко не знаат по која цена ќе ги продаваат црвените пиперки. Нема договорено производство заради што бараат средба на сите вклучени во процесот да се договорат откупните цени… На месец дена пред стартот на бербата...

Ребаланс на буџет: 100 милиони евра за општините до крајот на годината

2024-07-01 17:00

100 милиони евра за општините со ребалансот на буџетот за годинава, 250 со новиот буџет. за 2025 година. Тој се очекува да влезе идната недела во Собрание и да се изгласа до август, велат за ТВ 24 собраниски избори, а повик до општините да...

Фред Харисон: Следи криза со крах на недвижностите од невидени размери!

2024-07-01 16:00

Британскиот економист и бизнис консултант Фред Харисон (80) тврди дека следната светска економска криза ќе се случи во 2026 година и дека ќе биде најлоша во историјата! Харисон дошол до овој заклучок врз основа на сопствениот модел на економски циклус од 18 години. Неговите тврдења имаат...

Светска банка и додели на Турција 600 милиони долари за борба против поплавите и сушата

2024-07-01 15:00

Светската банка објави дека нејзиниот Одбор на гувернери одобрил финансирање од 600 милиони долари за поддршка на напорите на Турција да го заштити своето население во борбата против поплавите и сушите кои стануваат се почести и интензивни поради климатските промени. Проектот за справување со...