И општините да се насочат кон повлекување на ИПАРД средствата

2018-05-15 12:31

И општините да се насочат кон повлекување на ИПАРД средствата зашто Програмата овозможува реализирање голем број мали проекти од 10.000, 20.000 и 50.000 евра, беше речено на денешната конференција за менаџирање и искористување на ЕУ фондовите во Стопанската комора на Македонија. Според словенечкиот амбасадор...

Централна Кооперативна Банка АД Скопје во првите три месеци од годинава оствари загуба од 1,3 милиони денари

2018-05-15 11:26

Според соопштението кое го објави Централна Кооперативна Банка преку  Македонската Берза банката во првите три месеци од годинава остварила загуба од 1.3 милиони евра. “Централна кооперативна банка АД Скопје забележа подобрување на финансискиот резултат од работењето во првиот квартал од тековната година, во однос...

НЛБ Банка со промотивна кампања за Visa Business картичките за правни лица

2018-05-15 11:06

  Во рамки на промотивниот период клиентите можат да ги искористат следните поволности:   Без членарина за првата година на користење за сите апликации за Visa Business картичките примени во периодот од 15.05.2018 до 15.06.2018 година. Без членарина за основната картичка за следната година...

Охридска Банка објави оглас за вработување

2018-05-15 10:56

Придружете се кон успешниот тим на професионалци, посветен кон издигнување на Охридска банка Сосиете Женерал во референтна банка во односите со клиентите. Оваа цел може да се оствари само со вистинските луѓе и со вистинскиот тим – преку заедничка работа и градење на тимскиот...

Агенцијата за супервизија на осигурување објави конкурс за млади истражувачи

2018-05-15 10:01

Со цел стимулирање на развојот на научната мисла и изработка на трудови од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија, како и афирмација на млади и стручни кадри, Агенцијата за супервизија на осигурување доделува годишна награда за 2018 година за истражувачки...

Растот на цената на нафтата не запира!

2018-05-15 09:41

Цените на нафтата се зголемија за време на почетокот на азиската сесија и сега се на нивоа како пред три и пол години. Нафтата од типот „Брент“ поскапе до 78.3 долари за барел, а американската лесна сурова нафта – до 71.9 долари за барел....

Браќата близнаци Камерон и Тајлер Винклевос добија дозвола од државата Њујорк да тргуваат со Биткоин

2018-05-15 08:38

Близнаците финансиери Камерон и Тајлер Винклевос добија дозвола од државата Њујорк да тргуваат со Биткоин, како и со нивната криптовалута Зикеш. Браќата Винклевос, најдобро познати по неуспешната тужба против Мајк Закерберг кого го обвинија дека ја украл идејата за Фејсбук од нив, се обидуваа...

Германска банка ги заменила SWIFT-трансакциите со блокчејн

2018-05-15 08:31

„Битбонд“, германска онлајн-банка, одлучила да почне да го користи биткоинот за интернационални позајмици на пари. Овој сервис дозволува претприемачите, кои своите производи ги продаваат онлајн, да даваат заеми во висина до 50 000 евра. Според статистиката што оваа банка ја објавува, досега има позајмено повеќе...

Државна руска банка им помага на компаниите погодени од американските санкции

2018-05-15 08:13

Руската групација Ренова на милијардерот Виктор Векселберг добила кредит од банката Промсвјазбанк за да може полесно да се справи со санкциите кои САД ги воведоа против низа руски компании за наводно мешање во американските избори во 2016 година. Американските власти замрзнаа средства на Ренова...

ТТК Банка во првите три месеци книжи загуба од работењето

2018-05-15 08:01

Како резултат на зголемените трошоци заради оштетување нефинансиски средства и во помала мерка заради зголемените резервации за кредити  банката книжи загуба за првиот квартал годинава. Сепак акционерите не треба да губат надеж затоа што и лани првиот квартал беше во негатива, но на крај банката...