Поради недостаток на работници Хрватска дозволи увоз на сезонци од странство

2019-06-21 21:00

Хрватската Влада одобри зголемување на квотите за вработување работници од странство по апел на работодавачите во областа на угостителството и градежништвото дека нема доволно работна сила во тие два сектора. Одобрени се 3.000 нови дозволи, од кои 2.000 се однесуваат на туристички ангажман за...

Хрватите, Унгарците и Бугарите – најслаби потрошувачи во Европската Унија

2019-06-21 20:30

Луксембург и Германија се далеку над европската просечна потрошувачка по глава на жител, покажува Евростат. Според проценката на Евростат, во 2018 година, Хрватска Унгарија и Бугарија се групата земји на ЕУ со најниско ниво на потрошувачка по глава на жител. Хрватска, заедно со Унгарија и...

Србија продаде еврообврзницa со годишна каматна стапка од 1,65%

2019-06-21 20:00

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека Србија на меѓународниот финансиски пазар вчера продала еврообврзници во износ од една милијарда евра со годишна каматна стапка од 1,65%. “Ова е одличен успех што би можел само да сe сонува, и која дава сигнал до инвеститорите...

Нето платата во април: 24.785 денари, зголемување за 3,5%

2019-06-21 19:30

Државниот завод за статистика бележи зголемување на просечната исплатената нето и бруто плата во април годинава во однос со истиот период лани. Според денеска објавените податоци, просечната исплатена нето плата по вработен во април изнесувала 24.785 денари и таа е за 3,5% повисока во...

НЛБ Банка прва во Македонија нуди можност да тргувате со хартии од вредност во странство

2019-06-21 19:00

Инвеститорите ќе имаат пристап до повеќе од 40 светски пазари на кои ќе можат слободно да купуваат и продаваат хартии од вредност НЛБ Банка  ги известува своите клиенти – физички и правни лица дека после неколку месечни интензивни подготовки за првпат во Македoнија ја...

Планирате одмор? Кои се најдобрите туристички кредити во Македонија?

2019-06-21 18:58

Како што навлегуваме и официјално во летото, така и растат температурите но и потребата за освежување на семејниот буџет со средства за одење на одмор, тимот на БанкоМетар.мк состави листа на најдобри и најдостапни туристички кредити кои моментално се нудат во нашата земја.  Одиме...

Нов кредит од 420 милиони долари од Светска банка за подобрување на животот

2019-06-21 18:30

Со кредити од 420 милиони долари од Светска банка, макеоднската економија ќе го забрзува растот. Парите се дел од рамката за паретнерство на банката со земјава за периодот до 2023 година. Овие пари се веќе влезени во пресметките за движење на долгот. Според фискалната...

Ларс Олофсон: На Македонија и престои старт-ап револуција

2019-06-21 17:54

Ларс Олофсон извршен директор на PrioStartup, Шведска и „ловец“ на стартапи   Г-дин Ларс Олофсон го запознав на неодамнешната 20-та Годишна конференција на Македонската берза, каде што беше еден од учесниците – панелисти. На присутните во салата им остави впечаток со своите амбициозни најави...

Учителка по хемија даде отказ, се ориентира на психотропни и заработи милијарди $

2019-06-21 11:00

Хемичарката Џунг Хуиџан се повлече од средното училиште каде што предавала хемија речиси десет години и се сврте кон фармацевтската кариера. Се покажа дека е добра одлука, бидејќи богатството на 58-годишната кинеска учителка денес се проценува на осум милијарди долари. Нејзината фармацевтска компанија Ханза,...

Светската валута на Фејсбук “Libra” нема да биде само лоша за банките

2019-06-21 10:00

Со својата валута, Фејсбук сака да воспостави стабилно средство за плаќање. Но, има серија на опасности. Ова ги прави корисничките профили уште потранспарентни. Покрај тоа, недостасуваат и централните супервизори, како што се централните банки. Значи, Libra е закана за финансиската стабилност и демократијата, пишува...