Нов јавен повик до 320.000 евра: Какви проекти финансира Фондот за иновации

2024-05-03 14:00

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) на 04.10.2022 год. го објави новиот јавен повик за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации. Износот на кофинансираниот грант за поединечен проект изнесува до 320.000 евра, односно до 70% од вкупниот буџет, а крајниот рок за аплицирање на повикот е до 04.06.2024 год....

Плаќај со VISA кредитна картичка на Комерцијална Банка и добиј поврат од 600 денари на промет од 3.000 денари

2024-05-03 13:00

Направи го секој ден посебен со Visa кредитните картички од Комерцијална банка. До 31 мај плаќај со твојата Visa Classic Standard, Visa Classic Revolving или Visa Gold кредитна картичка, направи промет од 3.000 денари и добиј поврат на средства од 600 денари. А, доколку немаш Visa кредитна картичка од Комерцијална банка, аплицирај во...

Жените заработуваат околу 14% помалку од мажите во Србија

2024-05-03 12:30

Жените заработуваат околу 14,26 отсто помалку од мажите во Србија. Ова го покажало истражувањето на Републичкиот завод за статистика за просечна нето заработка според степенот на квалификации и полот. Во оваа прилика „Мрежата на жените против насилство“ соопштија дека покрај тоа што се помалку...

Еврото може да биде во неволја, еве зошто

2024-05-03 11:45

Можноста Европската централна банка да отстапи од Федералните резерви за намалување на каматните стапки веројатно ќе биде „особено негативна“ за 20-члената еврозона, според еден економист. ЕЦБ се чини дека е на пат да ги намали каматните стапки во јуни, со исклучување на какви било...

Комисијата за Автомобилска одговорност донесе одлука без да ги земе во предвид анализите на осигурителната индустрија!

2024-05-03 11:27

Осигурителните компании се разочарани од пристрасните трврдења и непрофесионалните квалификации кои им ги упати регулаторот АСО а врз основа на кои Комисијата ја намали цената на авто одговорноста. Денешната одлука на Комисијата за АО при МФ за враќање на цените на АО претставува директна закана...

Непалците и Авганистанците влегоа и во босанската трговија

2024-05-02 18:00

Претседателката на синдикатот за трговија и услуги на Босна и Херцеговина, Мерсиха Бешировиќ, по повод Меѓународниот ден на трудот, истакна дека се менува свеста кај граѓаните за работничките права на трговците, а како пример за тоа ја посочи активноста на Синдикатот „Купувајте на 30...

Осуден основачот на крипто берзата Binance: Перел пари на Ал Каеда и Хамас

2024-05-02 17:00

Основачот на водечката светска берза за криптовалути Binance, Жао Чангпенг, вчера беше осуден на четири месеци затвор откако се изјасни за виновен за обвиненијата за перење пари. „Зборовите не можат да изразат колку длабоко жалам за изборот што го направив што ме доведе до...

Европа: Ренесанса на хард дисконтите

2024-05-02 16:00

Создадено е времето за ренесанса на хард дисконт форматот во Европа. Но победничката стратегија не значи нужно враќање на времето назад и копирање на високоефикасните концепти на „Алди“ и „Лидл“ од почетокот на веков, кои беа водени од преполните асортимани со приватни трговски марки....

Бирмингем банкротираше, кој е следен британски град?

2024-05-02 15:00

Оние кои ќе го посетат Бирмингем во 2024 година, ќе најдат сосема поинаков град. Имено, градскиот совет размислува за продажба на своите уметнички галерии и планира да затвори 25 библиотеки. Бесплатните базени одамна се минато. Сметот и отпадот ќе се собираат на секои две...

ОЕЦД ја зголеми прогнозата за светскиот раст за 2024 година

2024-05-02 14:00

Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) денеска ги зголеми прогнозите за светскиот економски раст во 2024 година, особено благодарение на динамиката на закрепнување во САД. Денеска ОЕЦД ја зголеми прогнозата за глобалниот раст во 2024 година на 3,1 отсто, додека според последната економска...