Најстарата италијанска банка „Banca Monte dei Paschi di Siena“ забележа добивка

2018-05-11 15:01

Најстарата италијанска банка и една од првите финансиски институции во светот – „Banca Monte dei Paschi di Siena“ (BMPS), забележа повторно добивка по две години на годишна загуба. Благодарение на кратенките на трошоците и намалување на надоместоците за загуби по кредити банката забележа профит...

Пет предупредувачки знаци што значат дека не требало да ја прифатите работата

2018-05-11 14:54

Во што ли се впуштив? Ова е прашање што ниту еден вработен не сака да си го постави после неколку месеци на својата нова работна позиција. Но, за жал, избирањето на погрешната работа е честа грешка што младите баратели на работа ја прават –...

Apple и Goldman Sachs се подготвуваат да лансираат заедничка кредитна картичка

2018-05-11 14:33

Американскиот технолошки гигант Apple и финанансискиот колос Goldman Sachs се подготвуваат да издадат заедничка кредитна картичка, пишува весникот The Wall Street Journal. Кредитната картичка ќе го носи брендот Apple Pay и може да биде пуштена во оптек на почетокот на следната 2019 годна и...

Дали Хрватска го воведува еврото како официјална валута?

2018-05-11 13:54

На седница на хрватската Влада се водела расправа за воведување на еврото како официјална валута, меѓутоа, се уште нема најави за точен датум. “Оваа недела е најдобар тајминг и важна порака за Хрватска за преземање обврска за воведување на еврото штом ќе бидат исполнети...

Сава Осигурување А.Д. Скопје објави оглас за вработување

2018-05-11 13:42

САВА осигурување а.д. Скопје ви нуди единствена можност да станете дел од продажниот тим, независно од вашето претходно искуство и  за таа цел објавува ОГЛАС ЗА АГЕНТ ВО СЕКТОР ЗА ПРОДАЖБА (2 извршители) Компанијата вложува во кандидатите, во нивната едукација и личен развој. Потребни...

Aгенцијата за осигурување во Република Српска изрече драстични казни и привремено ги затвори филијалите на две компании

2018-05-11 13:21

Агенцијата за осигурување во Република Српска изрече драстични казни и привремено ги затвори филијалите на Сарајево осигурање и Адриатик осигурање во Бања Лука. За овие мерки Агенцијата се одлучи откако двете компании не реагираа на опомените упатени до нив во врска со нелегалните попусти...

НЛБ Банка ученик на настанот „Денови на Финансиска писменост“

2018-05-11 13:02

НЛБ Банка е ученик на настанот „Денови на Финансиска писменост“ во организација на Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, составено од НБРМ, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, Комисијата за хартии од вредност и Агенцијата за супервизија на...

Уника групација со рекорден раст на пазарите на Централна и Источна Европа

2018-05-11 12:51

Австриската групација Уника, во 2017 година достигнала најголем годишен раст на пазарите во Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Петнаесетте земји кои го сочинуваат овој регион донеле раст на приходот од премија за 14,9%. Според објавата членките на групацијата во Македонија, Косово, Албанија, Бугарија, БиХ,...

Повик за учество на 26 -та редовна годишна седница на Собранието на акционерите на УНИ Банка АД Скопје

2018-05-11 11:56

Уни банка со повик за  учество на  26-та Редовна годишна седница на Собранието на акционерите на Универзална Инвестициона Банка АД Скопје, која ќе се одржи на ден 17.05.2018 година, во просториите на банката на ул.Максим Горки бр.6 Скопје, со почеток во 11,00 часот.  ...

Сава осигурување ги превзеде подружниците на ERGO Group AG во Хрватска

2018-05-11 11:25

ERGO Group AG објави дека Сава осигурување ги превзеде нивните подружници во Хрватска. Претставниците на ERGO и Сава осигурување потпишале договор за купо-продажба. Поради големината на трансакцијата купо-продажниот договор е во постапка на регулаторно одобрување. Цената е купен хрватскиот бизнис на ERGO се чува во...