Измените на Законот за минимална плата пред пратениците

2018-07-23 09:24

Со предложените измените на Законот за минимална плата, кои се на дневен ред на денешното продолжение на 53. седница на Собранието на Република Македонија, државата планира да ги поттикне работодавачите кои имаат финансиски проблеми да ги исплатат зголемените плати на вработените кои се покачени...

Заврши состанокот на Г-20 во Буенос Ајрес

2018-07-23 09:12

Министрите за финансии и гувернерите на централните банки на земјите од Г-20 соопштија дека засилените тензии во трговијата и геополитика се закануваат да го исфрлат од колосек светскиот раст, и повикаа за поголем дијалог. Во завршната декларација од средбата на Г-20 во Буенос Ајрес...

Платите во Србија повисоки од Бугарија, Босна и Херцеговина, Албанија и Македонија

2018-07-23 09:01

Српскиот претседател Александар Вучиќ се пофали дека неговата земја веќе ја надмина Бугарија во однос на просечните плати. Во моментов во Србија платата е 424 евра. Ги престигнавме Бугарија и Босна и Херцеговина. Зад нас се Албанија и Македонија. Следните земји се Унгарија и...

Пораст на кредитите и депозитите во корпоративниот сектор

2018-07-23 08:30

Според најновите податоци на Народната банка за монетарните движења во јуни, годинава вкупните депозити на корпоративниот сектор остварија месечен и годишен раст од 2,3% и 12,7%. Нагорната месечна промена главно се должи на зголемувањето кај краткорочните депозити во странска валута (придонес кон растот од...

Пораст на кредитите на домаќинствата

2018-07-23 08:17

Според најновите податоци на Народната банка за монетарните движења во јуни, годинава  кај вкупните кредити на домаќинствата е забележан раст на месечна и годишна основа од 1,0% и 9,7%. Од аспект на валутната структура, зголеменото кредитирање на домаќинствата во поголем дел е резултат на...

СБ: Има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг во Македонија

2018-07-23 07:53

Македонија за кус период има исклучителен напредок во управувањето со јавниот долг, велат од Светска банка (СБ). Во објавата за напредокот во рамки на Програмата за управување со јавниот долг и ризиците, од Светска банка посочуваат дека последнава година во Македонија во рекордно време...

Драган Тевдовски: Со алатките создадени на „Фин Хакатонот“ граѓаните лесно ќе го контролираат трошењето на државните пари

2018-07-21 10:46

Живееме во 21 век и на располагање ни се веб и мобилни апликации, мултимедијални игри, видеа и низа други алатки што го прават животот полесен. Зошто тогаш и буџетот да не го направиме подостапен за граѓаните, користејќи ги овие алатки – објаснува Тевдовски Министерството...

Нови 20 милиони денари за агро-секторот преку Програмата за рурален развој на земјоделството

2018-07-21 10:36

Од денеска до 21 август земјоделците ќе може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка од Програмата за рурален развој преку Мерката 121.4 „Набавка на систем за наводнување капка по капка, конструкција на бунари и други зафати на површинска вода“. Со оваа Мерка, како...

Србија лидер во отварање на нови работни места преку странски директни инвестиции

2018-07-21 10:24

Србија е втора година по ред светски лидер по бројот на отворени работни места преку проектите на странските директни инвестиции споредено со бројот на жители, објавува IBM Global Locations Trend 2018 во најновиот извештај, а пренесува Biznos Info. Исто така, по критериумот за бројот на...

Измени во Законот за минимална плата

2018-07-21 09:59

Собраниската Комисија за труд и социјална политика на денешната седница ја започна расправата за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата во Република Македонија. Измените на Законот за минимална плата се носат со цел да се поттикнат работодавачите кои имаат финансиски...