Ќе се намали цената за приклучок за електрична енергија

2019-04-04 13:59

За најмалку 20 проценти ќе се намали цената за приклучок за електрична енергија за домаќинствата, а ќе има намалување и на цената за приклучок за останатите потрошувачи. Тоа значи дека ако досега домаќинствата плаќаа околу 500 евра за приклучок, отсега ќе плаќаат околу 400...

Балканот ќе зборува по пониски цени во роаминг – „Роаминг како дома“

2019-04-04 13:56

НаЈвисоките надоместоци за роаминг-услугите во регионот на Западен Балкан ќе бидат доведени до нивото на цени во согласност со правилата „роаминг како дома“, кои се применуваат во Европската Унија. Ова со потпишување на официјална спогодба го договорија ресорните министри задолжени за дигитализација од земјите...

Инфосесија за Инструментот за кофинансирани грантови на ФИТР

2019-04-04 11:01

Инфо сесија и презентација на Инструментот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации ќе се одржи денеска во Владата. Инструментот на Фондот за иновации и технолошки развој е дел од вториот повик од Планот за економски раст на Владата. Наменет е за сите микро,...

Народната банка со подготовки за прва национална стратегија за финансиска едукација на популацијата

2019-04-04 10:55

Во соработка со ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија   Народната банка е домаќин на првата официјална мисија, во рамки на проектот за техничка помош за финансиска едукација на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и Министерството за финансии на Холандија, којшто...

Brexit сé уште ги турка финансиските работни места од Велика Британија во ЕУ

2019-04-03 21:00

ЛОНДОН (Ројтерс) – Финансиските компании во Британија продолжуваат да го префрлуваат бизнисот во нови центри на Европската унија и нема да престанат ако не биде откажан Brexit, изјави британскиот пратеник во средата. Вилијам Рајт, шеф на New Financial, вели дека студијата објавена на 11...

Младите генерации ги одбегнуваат рестораните ако ги нема на Instagram

2019-04-03 20:00

Напредните ресторани остваруваат солидни профити врз основа на младите генерации гладни за да ги објават своите стории за храна на Instagram. Една нова студија од синџирот на ресторани во Велика Британија, Зизи, открива дека 30% од 18 до 35-годишниците активно го избегнуваат ресторанот ако...

Земјоделците во Чешка стануваат се поконкурентни благодарение на роботиката

2019-04-03 19:00

  Земјоделците во Чешката Република стануваат се поконкурентни благодарение на технолошките прецизни земјоделски практики, вклучувајќи роботи за молзење на крави. Веќе има околу 250 роботи за молзење, како и средства за чистење на подни површини за копита кои се автоматизирани и кои ја впиваат...

Норвешка стана првата земја каде продажбата на електрични автомобили ја надмина онаа на традиционалните

2019-04-03 18:00

  Норвешка само што стана првата земја каде продажбата на електрични автомобили ја надмина продажбата на традиционалните. Скандинавската нација богата со нафта вели дека возилата со батерија учествуваат со речиси 60% од продажбата на сите автомобили – од кои голем дел се темели на...

“Караванот за зелена економија “ во Скопје и околината

2019-04-03 17:38

Во текот на денешниот ден, во скопскиот регион, беше организиран Караван за зелена економија од страна на регионалниот проект „Вмрежување и застапување за зелена економија“, финансиран од ЕУ. Караванот, на кој присуствуваа 25 претставници на граѓански организации, направи неколку запирања во скопската околина, за...

„Starbucks“ го отвара првото кафуле во Белград на 15-ти април

2019-04-03 17:12

Светски познатиот ланец на кафулиња “Starbucks” го отвора своето прво кафуле во Белград, Србија на 15-ти април во познатиот трговски центар „ Рајичева“. Познатиот светски ланец има намера да отвори десеттина вакви кафетерии низ Србија во наредните неколку години на следните локации : Књаз...