Трамп оптимист за брз трговски договор со Кина

2019-04-05 11:00

Американскиот претседател Доналд Трамп изрази оптимизам дека наскоро ќе биде постигнат договор со кој ќе заврши трговската војна помеѓу Вашингтон и Пекинг. Неговиот кинески колега Си Џипинг повика за брзо завршување на преговорите. Трамп не го наведе датумот за евентуалниот состанок со Си Џипинг...

Пад на извозот и пораст на увозот во првите два месеца од годинава

2019-04-05 10:02

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – февруари годинава изнесува 1.075.052.000 долари и бележи пад од еден отсто во однос на истиот период лани.  Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1.416.730.000 долари, што е за...

ЕЦБ се двоуми околу реалноста на прениски каматни стапки на предолг рок

2019-04-04 19:00

  ФРАНКФУРТ ( Ројтерс ) – Политичарите на Европската централна банка дебатираа за ризикот кој ултра ниските каматни стапки го претставуваат за банките кога се состанаа во март и одлучија да го запрат намалувањето на каматните стапки до следната година, покажаа извештаите од состанокот....

Цените на имотите во големите градови низ светот се во пораст

2019-04-04 17:00

Цените на имотите во поголемите градови низ светот се во пораст, а општинските власти се во проблеми и дилеми за тоа како да ја задушат растечката криза за станбен простор. Волстрит журнал забележува дека реалните цени на домовите во глобалните градови во просек пораснале...

IKEA бара централни локации во градовите ширум светот за своите продавници

2019-04-04 16:00

ИКЕА е во потрага по повеќе локации во централните градски подрачја ширум светот, објави Ројтерс. Најголемата мебелна група во светот вели дека ги препознава потребите кај клиентите дека тие немаат повеќе време, или автомобили, за да одат до нивните традиционални продавници, вообичаено лоцирани надвор...

Комерцијална банка со нето добивка од 1.780 милиони денари и 420 денари дивиденда по акција

2019-04-04 15:36

Комерцијална банка ја заврши 2018 година со нето добивка во износ од 1.780,3 милиони денари. Акционерите на денешното редовно годишно собрание донесоа одлука за распоредување на нераспределената добивка со тоа што дивидендата за обичните акции ќе изнесува 420 денари за една акција. – Заради...

WE MAKE – Проект за јакнење и унапредување на женското претпримништво

2019-04-04 14:48

Јакнење и поттикнување на конкурентноста на женското претприемништво, сузбивање на стереотипите дека жената треба да е заштитена и да не презема ризици, поттикнување таа да се наочи кон профитабилни професии, да отвори свој бизнис, биле целите на проектот што во изминатите 16 години се...

„Алкалоид“, „НЛБ“ и „Комерцијална Банка“ со награда „Кристално ѕвоно“ за транспарентност на Берзата

2019-04-04 14:26

„Алкалоид“ АД Скопје е добитник на наградата „Кристално ѕвоно“ за најтранспарентно акционерско друштво котирано на Македонска берза за 2018 година. Наградата беше доделена во рамките на дваесеттата годишна конференција во организација на Берзата. Во образложението се вели дека оваа награда го потврдува високото ниво на...

Ќе се намали цената за приклучок за електрична енергија

2019-04-04 13:59

За најмалку 20 проценти ќе се намали цената за приклучок за електрична енергија за домаќинствата, а ќе има намалување и на цената за приклучок за останатите потрошувачи. Тоа значи дека ако досега домаќинствата плаќаа околу 500 евра за приклучок, отсега ќе плаќаат околу 400...

Балканот ќе зборува по пониски цени во роаминг – „Роаминг како дома“

2019-04-04 13:56

НаЈвисоките надоместоци за роаминг-услугите во регионот на Западен Балкан ќе бидат доведени до нивото на цени во согласност со правилата „роаминг како дома“, кои се применуваат во Европската Унија. Ова со потпишување на официјална спогодба го договорија ресорните министри задолжени за дигитализација од земјите...