УНИ Банка со нов производ “Умна депозитна сметка”

2018-05-30 14:23

УНИ Банка го прошири своето портфолио на услуги со новиот производ “Умна депозитна сметка”. Со овој депозит колку повеќе штедите толку повеќе добивате. Карактеристики на умната депозитна сметка на 12 или 24 месеци : Умна депозитна сметка може да отвори било кое физичко лице...

МФК започнува со спроведување на проектот за решавање на долговите и излегување на деловните субјекти во Македонија

2018-05-30 14:06

МФК, членка на Групацијата Светска банка ги здружи силите заедно со Министерството за економија на Република Македонија и владата на Швајцарија за започнување на проектот за подобрување на деловната клима во земјата преку зајакнување на нејзиниот систем за несолвентност. Проектот за решавање на долгови,...

Кроација осигурување купи нови акции во Подравка

2018-05-30 13:36

PBZ Croatia osiguranje купи нови 5.100 акции од хрватскиот прехранбен бренд Podravka. За таа цел потроши нешто повеќе од 216.000 евра и ја зголеми својата сопственичка структура на 948.231 акција, односно 13,32% удел, пишува порталот SeeBiz. И досега хрватскиот пензиски фонд, PBZ Croatia osiguranje,...

САД ќе ги продолжи своите трговски мерки против Кина

2018-05-30 13:14

САД објави дека ќе ги продолжи своите трговски мерки против Кина кратко време откако Вашингтон и Пекинг објавија привремено решение за спорот и ова ги зголеми надежите дека тензијата опадна, објави „Ројтерс“. Прес-службата на Белата куќа објави дека САД планираат да воведат ограничувања на...

Што добивате од договорот за животно осигурување?

2018-05-30 12:27

Полисата за животно осигурување може да промени нечиј живот, така што е природно луѓето да си поставуваат многу прашања пред да донесат одлука. Подолу се наведени некои од најчестите прашања   Дали имам пари за осигурување на живот? Кога размислувате за осигурување, прва асоцијација...

“Плус за вас” нова услуга на Охридска Банка Сосиете Женерал

2018-05-30 12:02

Дали знаетете за новата услуга на Охридска Банка Сосиете Женерал ПЛУС ЗА ВАС? Со нивната  нова  услуга добивате кредити плус осигурување, картички плус осигурување или пречекорување плус осигурување. Доколку одберете една од овие услуги вие добивате картичка, кредит или дозволено пречекорување плус бесплатно здравствено...

Годишна конференција за ИПА2 механизмот

2018-05-30 11:15

Денеска ќе започне Годишната конференција на ИПА2 механизам за граѓански организации  во организација на Евротинк – Центар за европски стратегии. ИПА механизмот претставува мрежа на граѓански организации од Република Македонија, кои се здружени и насочени кон зајакнување на местото, улогата, значењето и капацитетите на граѓанските организации...

Колку ќе изнесува к-15 оваа година?

2018-05-30 10:37

Вработените во приватниот сектор, до крајот на годината ќе добијат регрес за годишен одмор попознат како К-15 во износ од минимални 9.610 денари.   Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од 9.610 денари (40...

Кризата во Италија ја убива европската берза, но истовремено прави хаос на азиската берза

2018-05-30 09:54

Акциите на европските берзи се во пад втор ден по ред, бидејќи политичката криза во Италија ги намалила апетитите на инвеститорите за преземање на ризици. Во раното тргување, италијанскиот главен индекс “FTSE Mib” паднал на 9-месечен минимум, односно на 1,6 проценти. Акциите на италијанските банки...

Централните банки во Европа се колебливи за трансакциите со Иран

2018-05-30 09:43

Намерите на Европската комисија (ЕК) да го задржат нуклеарниот договор со Иран се соочуваат со сериозни проблеми. Загриженоста поконкретно предизвика предлог за финансирање на трансакциите со Иран со помош на европските централни банки, пишува германскиот „Handelsblatt“. Според медиумот анкетираните централни банки стравуваат да не...