Денес ќе биде потпишан меморандум за соработка помеѓу Министерството за економија и МФК

2018-05-30 09:01

Меморандумот за соработка ќе потпишат денеска министерот за економија Крешник Бектеши и регионалниот менаџер за Централна и Југоисточна Европа на Меѓународната финансиска корпорација, членка на Групацијата Светска банка, Томас Лубек. Меморандумот ќе стартува со спроведувањето на Проектот за решавање на долговите и излегување на...

Дали поскапите горива ќе ги „вивнат“ цените на други производи?

2018-05-30 08:57

Новото поскапување на нафтените деривати во бизнис секторот е дочекано со бројни реакции. Дел од стопанствениците прават пресметки и анализи за последиците од растот на цените а дел пак предупредуваат дека на удар се малите компании од транспортниот сектор. Бизнисмени за “Фактор“ коментираат дека...

Презентација на модел за формирање берза за електрична енергија

2018-05-30 08:51

  Модел за формирање берза за електрична енергија во Македонија ќе биде презентиран денеска во Владата. На презентацијата се најавени обраќања на генералниот директор на МЕПСО Сашо Василевски и на Симон Узунов, претставник на Секретаријатот на Енергетската заедница.

Со грант од 3,4 милиони евра од светската банка Владата ќе стимулира отворање на нови стартап компании

2018-05-30 08:08

Со грант од 3,4 милиони евра Владата ќе поттикнува отворање на нови стартап компании, како и обнова на технологијата на постоечките компании за да бидат конкурентни на светските пазари. Парите се обезбедени од кредитот од девет милиони евра Светска банка што Република Македонија го...

Владата ќе додели над 220 милиони денари за проекти на општините

2018-05-30 07:49

Владата ќе додели на единиците за локални самоуправи 223 милиони денари за проекти за развој на селата и за развој на плански региони. Одлуката, како што соопшти владината прес служба, е донесена на денешната седница на Владата на Република Македонија, според која ќе им...

Триглав ќе исплати 56,8 милиони евра дивиденда, односно по 2,50 евра бруто по акција

2018-05-30 07:39

На 43-тото Собрание на акционери на Заваровалница Триглав, акционерите го поддржаа предлогот на Управата и Надзорниот одбор, дел од билансната добивка во висина од 56,8 милиони евра да се намени за дивиденда, односно 2,50 евра бруто по акција. Собранието на акционери запознато со годинишниот...

БанкоМетар Анализа: 238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот потрошувачки кредит???

2018-05-29 15:00

Дали знаете дека 238.056 денари е разликата помеѓу најевтиниот и најскапиот потрошувачки кредит кои се нудат од банките во Р. Македонија? Доколку позајмите 900.000 денари со рок на отплата од 84 месеци, Вие ќе вратите фантастични 238.056 денари повеќе доколку не се информирате добро? Во морето на понуди на...

Продадени 5.500 акции од НЛБ Банка

2018-05-29 14:31

Во блок-трансакција вредна 66,9 милиони денари денеска на Македонската берза се продадоа 5.500 акции од НЛБ Банка. Акциите се продадоа по цена од 12.180 денари за акција.

Швајцарија на 10-ти јуни ќе организира референдум за радикалната промена во начинот на кредитирање

2018-05-29 14:08

На 10-ти јуни граѓаните на Швајцарија ќе излезат на референдум каде ќе  имаат можност да се изјаснат по прашањето за радикалната промена во начинот на кредитирање. Иницијаторите на референдумот бараат од Централната Банка да биде одговорна за создавање парична маса, бидејќи моментално 90% од франкот...

Бизнис делегација на ССК на големиот Економски форум Франција- Балкан 2018

2018-05-29 13:46

Бизнис делегација на компании на високо ниво на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССK) од 30 мај до 1 јуни учествува на „Бизнис форум: Франција – Балкан 2018“.   Целта на бизнис форумот на кој учествуваат над 400 компании од 12 земји е...