Нова атрактивна понуда за станбени кредити на ПроКредит Банка

2018-03-19 12:21

  ПроКредит Банка нуди атрактивни станбени кредити наменети за физички лица  по следниве услови:   Фиксна каматна стапка од 4% за првите 10 години 0% провизија при исплата Варијабилна стапка од 5,5% по истекот на првите 10 години (5,2% + 6 месечен ЕУРИБОР, не пониска од...

“Осигурување на гуми”е новата услуга на Триглав осигурување и Мотоцентар

2018-03-19 12:00

    Триглав Осигурување, во соработка со Мотоцентар, овластен увозник и дистрибутер на реномирани брендови на гуми, воведува нова услуга на пазарот, осигурување на гуми. Осигурувањето нуди 24 – часовна асистенција во Македонија и во Европа и обезбедува покритие за трошоци при издишана гума,...

Бертолини: За оваа година 80 милиони евра од ЕУ за Македонија

2018-03-19 11:30

      Раководителот на секторот за соработка на Делегацијата на Европска Унија, Никола Бертолини рече дека финансиската поддршка од ЕУ во Македонија значително се зголемува, па така за разлика од лани кога изнесувала 70 милиони евра, за годинава се предведени 80 милиони евра....

Објавени добитниците од наградната игра на Кроациа Осигурување – Живот

2018-03-19 11:21

      Крокодилчето Коко, заштитниот лик на детското штедно осигурување на Кроациа Осигурување – Живот организира едукативни и креативни работилници кои ќе им овозможат на децата преку дружење и забава да се стекнат со многу нови знаења.   Таква беше и наградната игра...

Twitter ги забранува рекламите за криптовалути

2018-03-19 11:00

    По примерот на Facebook и на  Google би можело да се приклучи и Twitter во процесот на блокирање на производи и услуги кои промовираат и рекламираат криптовалути.   Според извори на “Sky”, социјалната мрежа планира глобална забрана за реклами кои нудат дигитални валти,...

Месечен паричен надомест од 7.596 денари им следува на уште 2.000 стечајни работници

2018-03-19 10:30

     Mинатата недела Собранието ги донесе измените на Законот за стечај, според новите измени на уште 2.000 стечајни работници им следува  месечен паричен надомест од 7.596 денари.   Со овие измени до пензија ќе бидат материјално обезбедени вкупно околу 5.000 стечајци од фирми со...

Царините за челикот кои ги воведе САД нема да имаат многу влијание на малопродажните цени

2018-03-19 10:00

    Крајните потрошувачи не купуваат сиров челик и алуминиум, и тие метали се само мал дел од трошоците за производство на повеќе производи, затоа нема да дојде до голем бран поскапувања на производите во САД, оценува брокерската куќа „Адмирал Маркетс“.   Според некои...

Колку изнесува стапката на невработеност во Македонија за 2017 година?

2018-03-19 09:30

      Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2017 година, активното население во Република Македонија брои 954 212 лица, од кои се вработени 740 648, а 213 564 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56.8, стапката на вработеност...

Раст на цените на становите

2018-03-19 09:00

За првпат по период од шест последователни квартали, цената на становите во Скопје се зголемила на крајот од 2017 година. Во четвртиот квартал цените на становите, мерени преку хедоничкиот индекс, забележале годишен раст од 3,5%. Според Кварталниот извештај на Народната банка, нагорното поместување на...

Состојбата на Американските банки 10 години по почетокот на кризата

2018-03-19 08:35

    Десет години откако JPMorgan ја купи банкротираната инвестициска банка Bear Stearns, еден од првите предвестници на финансиската криза, инвеститорите се значително попозитивно настроени за американските банки, иако овој сектор можеби веќе ги реализирал своите најголеми добивки, соопштува Ројтерс.   JPMorgan првично ја...