Венецуела поради недостаток на пари издаде нова валута

2018-03-19 08:04

    Уште една валута, алтернатива на официјалната, се појави во Венецуела поради недостаток на пари. Како што тој пишува на Твитер пратеникот Хозе Гуера, градот Елорса во државата Апуре, пуштил своја валута кој го носи името на градот.   Хиперинфлацијата и недостигот на...

„Стандард и Пурс” го потврдува кредитниот рејтинг на Македонија ББ- со стабилен изглед

2018-03-19 07:59

      Потврдата на стабилниот изглед ги одразува оценките на „Стандард и Пурс” за балансирани ризици помеѓу траекторијата на јавниот долг  и поволните економски перспективи на земјата од друга страна, соопшти Министерството за финансии.   Стандард и Пурс” исто така ги наведува плановите...

Европските земји го повлекуваат златото од Британија

2018-03-19 07:49

Народната банка на Унгарија врати 100 илјади унци злато од Лондон, а како причина го наведе стравот од идна „геополитичка криза“.   Вкупната вредност на 3 тони злато изнесува 130 милиони долари. Според унгарската централна банка, повлекувањето било поттикнато од загриженоста околу „геополитичка криза“...

Пад на добивката на скопски „Бетон“ во 2017 година

2018-03-16 15:30

Градежната компанија „Бетон“ од Скопје во 2017 година остварила добивка во висина од 32.975.313 денари. И покрај позитивното финансиско работење, остварениот профит е за повеќе од двојно помал во однос на 2016 година, кога е остварена добивка од 88.364.000 денари. „Бетон“ лани забележал вкупни...

МАЛИТЕ ЕКОНОМИИ МОРА ДА БИДАТ КОНКУРЕТНИ И ОТВОРЕНИ КОН СВЕТОТ

2018-03-16 15:00

  Бизнисмените во малите држави како Македонија немаат голем избор. Мора да бидат отворени кон светот и да воведуваат нови технологии за да може да бидат конкурентни на светските пазари, сметаат претставниците од бизнис секторот кои денеска учествуваат на Самитот на мали земји што...

Пад на инфлацијата во ЕУ во февруари

2018-03-16 14:00

Стапката на инфлација во Европската унија на годишно ниво во текот на февруари се намали на 1,3 проценти, од јануарските 1,6 отсто, соопшти денеска Евростат. Стапката на инфлација во Европската унија на годишно ниво во текот на февруари се намали на 1,3 проценти, од...

Лоши вести – добивката од биткоинот веќе не е профитабилна

2018-03-16 13:00

Цената на биткоинот падна до ниво, при што производството на криптовалутата веќе не е толку профитабилно, по некои проценки.   Биткоинот во моментов се тргува по цена од околу 8,000 долари, при што оние кои се занимаваат со „копање“ на криптовалутата практично излегуваат на...

Од земјите во ЕУ-Хрватска со најголем пораст на вработени

2018-03-16 12:30

        Минатата година Хрватска ја завршила со најголем процент на пораст на вработување во земјите од Европска унија, покажуваат податоците на Eurostat.   Вработеноста во Хрватска во последното тримесечје во 2017 година била за 3,8% поголема отколку во истиот период претходната...

Тиквеш АД Скопје со зголемен раст на приходите и добивката за 2017 година

2018-03-16 12:00

Тиквеш АД Скопје  со зголемен раст на приходите и добивката ја заврши 2017 година.   Вкупните приходи забележаа раст од 12%, односно зголемување за 152,5 мил. денари. Растот се должи на зголемените приходи генерирани од домашниот пазар (за 7%) и од странските пазари (за...

Дневен извештај од светските берзи 16.03.2018

2018-03-16 11:35

    Во четвртокот, S & P500 се намали додека Доу Џонс растеше. Биткоин се уште се обидува да се опорави по неколку дена на надолен тренд, со кој се тргуваше за 8160 долари. S & P500