Подобрување на мрежата на сметководствени податоци од земјоделски стопанства

2018-03-14 14:30

  Прецизни податоци за тоа колку една фарма работи рентабилно, колкави се производствените трошоци за одредена култура, а колкави се приходите, ќе се обезбеди со надградениот систем кој ќе биде имплементиран преку проект финансиран од претпристапната помош, ИПА, на Европската унија, со буџет од...

Стопанска банка АД Скопје склучи договор за продажба на побарувањата од Фени Индустри

2018-03-14 13:45

    Стопанска банка АД Скопје на 13.03.2018 година склучи договор за продажба на своите побарувања од “ФЕНИ ИНДУСТРИ АД Кавадарци во стечај” во вкупен износ од 921.839.342,00 денари.     Целосната реализација и исплата на побарувањата треба да заврши до крајот на Март...

Комерцијална Банка АД Скопје склучи договор за продажба на своитe побарувања од Фени Индустри

2018-03-14 13:30

    Комерцијална Банка АД Скопје на ден 13.03.2018 година склучи договор за продажба на своите побарувања од “ФЕНИ ИНДУСТРИ АД Кавадарци во стечај” во вкупен износ од Ден 1.495.913.713,00. Согласно условите од договорот целосна негова реализација и исплата на вкупниот износ на побарувањата...

Силк Роуд Банка со нова промотивна кампања заедно со маркетите Веро и Јаболчело соковите

2018-03-14 13:00

  Силк Роуд Банка АД Скопје ги известува сите корисници на кредитните картички на Аmerican Express дека почнувајќи од 15.03.2018 година до 15.06.2018 година започнува заедничката кампања помеѓу Силк Роуд Банка, Веро маркетите и Јаболчело природните сокови.   Имено, со секоја трансакција извршена со...

Профитот на банките во РМ се зголемува од година во година

2018-03-14 12:30

  Според официјалните податоците на Народната банка на Република Македонија покажуваат дека во 2017 година македонските банки оствариле профит од 106,6 милиони евра или речиси 4 милиони евра повеќе од 2016 година, којашто претставуваше рекордна година по заработката која ја имаат остварено.    ...

МБИ10 Индексот го достигна врвот

2018-03-14 12:00

      МБИ10 Индексот на Македонска берза во кој се содржани хартиите од вредност на десетте најуспешни компании кои се котирани, по една недела на искачување го достигна врвот и постави нов рекорд со тоа што за прв пат вредноста се искачи над...

Google планира да ги забрани сите реклами поврзани со крипто-валутите

2018-03-14 11:35

    Google го следеше својот ривал Faceebok, кој најавуваше забрана за онлајн реклами кои промовираат криптовалути и иницијални мнонетарни понуди заедно со  “други шпекулативни финансиски инструменти” почнувајќи од јуни.   Компанијата соопшти дека забраната важи за сите крипто-валути “вклучувајќи, но не ограничувајќи се...

Шпаркасе банка објавува оглас за надополнување на база на потенцијални кандидати

2018-03-14 11:35

    ШПАРКАСЕ БАНКА МАКЕДОНИЈА АД СКОПЈЕ има потреба од редовно годишно надополнување на базата на потенцијални кандидати за следните работни позиции:     1. Соработник за работа на благајна (ВСС) 2. Помлад стручен соработник за население (ВСС) 3. Помлад соработник за водење и...

Германија сака да ја спречи Кина да стекне сопственост над германски копмании

2018-03-14 11:15

    Германската покраина Баварија ќе бара построги ограничувања за кинеското стекнување на сопственички интереси во германските компании. Според весникот “Аугсбургер Аллегра”, германските власти во иднина треба да го проверат странското преземање на веќе 10 отсто од акциите во германските компании. Досега овој праг...

Споменик посветен на криптовалутата биткоин е поставен во Словенија

2018-03-14 10:45

  Кружната метална скулптура во форма на симболот за биткоин со буквата „B“ тешка три тони и дијаметар од 7 метри беше поставена на кружен тек во Крањ.   „Ги прашавме граѓаните на нашата страница на Фејсбук да одлучат што да поставиме на новиот...