Нов закон за потрошувачите против нечесните трговски практики

2018-03-15 15:30

      Се подготвува нов закон за заштита на потрошувачите во Македонија со кој треба да се елиминираат досегашната нечесна деловна пракса, нечесните клаузули и договори, како и нечесниот однос на трговците кон купувачите воопшто.   Новиот закон ќе биде согласно европската регулатива...

Нова цена на акциите на Apple

2018-03-15 15:00

    По отворањето на тргувањето, цената се зголеми на 183,48 долари, со што пазарната капитализација на компанијата достигна 925 милијарди долари. Во понеделникот, цената запре на 181,40 долари, што е за речиси еден процент повисока од претходниот ден на тргување. На тоа ниво...

Дневен извештај од светските берзи за 15.03.2018

2018-03-15 14:15

Цените на златото и суровата нафта се зајакнати. Цената на биткоинот повторно опаѓа, а крипто-пазарот продолжува да го интензивира своето слабеење. S & P500  

Европската унија планира да воведе „дигитален данок“ од кој ќе бидат засегнати “Google“, „Apple“ и „Facebook“.

2018-03-15 14:00

      Идејата предвидува данокот да се наплатува врз приходите генерирани на територијата на ЕУ, со што оваа линија ќе се собира околу 5 милијарди евра секоја година, покажуваат проектните предлози, разгледани од „Financial Times“. Европската комисија ќе разговара за „дигиталниот данок“ следната...

Новиот економски советник на Трамп ТВ-коментаторот Кадлоу

2018-03-15 13:30

  Конзервативниот економист и истакнат ТВ-експерт Лери Кадлоу ќе го замени Гери Кон како највисок економски советник на претседателот на САД, Доналд Трамп Минатиот вторник дотогашниот економски советник на Трамп, Гери Кон поднесе оставка- очигледно впоради спорот околу казнените царини за челик и алимуниум кои ги...

Се интезивира економската соработка помеѓу Македонија и Белгија

2018-03-15 12:30

      Владата на Република Македонија интензивно работи на раст и развој на економијата, преку имплементирање на мерки за поддршка на стопанството, порача вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на средбата во Брисел со неговиот белгиски колега, вицепремиерот и министер за економија и...

Оваа недела се одбележува глобалната недела на парите (12 март ‒ 18 март)

2018-03-15 12:00

    Координациското тело на регулаторните институции за финансиска едукација во Македонија, кое што го сочинуваат Народната банка на Република Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на осигурувањето, МАПАС и Комисијата за хартии од вредност, во соработка со Бирото за развој на образованието...

ЕУ: Банките и даночните советници ако не пријават “штетни даночни аранжмани” ќе добијат соодветни санкции

2018-03-15 11:30

    Министрите за финансии на ЕУ се согласија за нови мерки за принудување на сметководителите и банките да пријавуваат штетни шеми за данок што ги користат компаниите. Компаниите ги користат овие шеми за да ги пренесат профитите во земјите со низок данок. Министрите,...

Вредноста на крипто-валутите повторно паѓа

2018-03-15 11:00

    Криптовалутите повторно паѓаат во услови на продолжено “мечкино” расположение на пазарот. Биткоинот падна под 8.000 долари, а остатокот од пазарот го следи неговото водство. Еве ја табелата: -Биткоин е намален за 3,6% во однос на доларот до 7,906.21 долари -Етереум е 3,5% до 590,42 долари -Рипл е намален...

Денес е последниот ден за поднесување годишна даночна пријава во УЈП

2018-03-15 10:27

    Денес истекува рокот за поднесување годишна даночна пријава за утврдување на персоналниот данок на доход и пријавување на приходите кои граѓаните ги оствариле во 2017 година. Според УЈП, до сега се поднесени вкупно 334.360 пријави, а денеска очекува тоа да го сторат...