ЕЦБ ги извести банките во еврозоната да го заострат пристапот кон „лошите“ кредити

2018-03-16 11:10

    Европската централна банка (ЕЦБ) ги извести банките во еврозоната дека мораат да го заострат пристапот во решавањето на проблемите со „лоши“ кредити.   Како што наведоа и понатаму имаат потешкотии со растечкиот долг кој достигнува речиси 1.000 милијарди евра.   Кредиторите мораат...

Нова понуда на поволни наменски кредити на Комерцијална Банка

2018-03-16 10:30

  Комерцијална банка АД Скопје започнува со понуда на поволни наменски кредити. По согледувањето на потребите и барањата на комитентите, Банката во наредниот период нуди поволности кај следните наменски кредити: – Кредит за школување  со каматна стапка од 5,5% , рок на отплата до 5...

Динарот е втората најдобра валута во светот

2018-03-16 10:15

    Српскиот динар е втората најдобра валута во светот со најдобри резултати во изминатите 12 месеци – проценува во четвртокот од агенцијата Блумберг. Гувернерот на Народната банка на Србија, Јоргованка Табаковиќ, во соопштението “Новости” изјави дека оваа информација претставува скок и признание.  ...

Велика Британија и се закани на Русија дека ќе го намали купувањето на руски гас

2018-03-16 09:45

      Рускиот министер за енергија, Александар Новак смета дека одлуката  на британската  премиерка  Тереза ​​Мај да ги намали купувањата на гас од Русија е политички мотивирана.   Русија снабдува гас за Европа со апсолутно конкурентни услови и ќе продолжи да работи во...

Приватниот пензиски фонд НЛБ Нов пензиски фонд официјално добива нови сопственици

2018-03-16 09:15

  НЛБ д.д. Љубљана и НЛБ Банка АД Скопје  официјално го продадоа НЛБ нов пезниски фонд на Сава  Ре.   Од двете компании  посочуваат дека досегашните осигуреници и корисници на НЛБ Нов пензиски фонд нема да почуствуваат никакви разлики, друштвото ќе биде управувано од искусен бренд...

НБРМ- Расположливи депозити на седум дена

2018-03-16 08:45

    На 14 март 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 3.203 милиони денари, односно 11.963 милиони денари помалку од достасаниот износ (15.166 милиони денари).   Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.

Нови странски инвестиции- Руси и Грци ќе отвораат бензиски пумпи во Македонија

2018-03-16 08:18

  Друштво за производство, трговија и услуги Гама Петрол ДОО Скопје е името на новата компанија со руско-грчки капитал која се шири во нафтениот бизнис во Македонија.   Според објавата на Централниот регистар, новата компанија е основана со основен влог од 6.000 евра, со...

Компаниите заинтересирани за мерките од планот за економски пораст

2018-03-16 08:08

Компаниите генерално немаат забелешки за мерките од третиот столб на владиниот план за економски пораст, но имаат нејаснотии во однос на условите и критериумите што се различни од мерките во првиот и вториот столб.     За деталите околу можностите и критериумите за користење...

Швајцарската централна банка ги задржа каматните стапки на депозитите негативни

2018-03-16 07:57

    Швајцарската централна банка ги задржа каматните стапки негативни, велејќи дека ќе се држи до својата политика за да ја ослабне локалната валута, објави „Блумберг“. Според регулаторот  франкот и понатаму е „високо ценет“ во однос на еврото и дека тековните политики остануваат суштински....

Недостигот на квалификувана работна сила има влијание врз ограничувањето на обемот на прозводството

2018-03-16 07:50

  Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во февруари 2018 година е за 0.3 процентни поени повисок во однос на претходниот месец, а во однос на февруари 2017 година е зголемен за 2.4 процентни поени. Состојбата на...