Денес ќе се одржи настан по повод 15 Март- Светскиот ден на правата на потрошувачите

2018-03-15 09:36

    На денешниот настан по повод 15 Март- Светскиот ден на правата на потрошувачите што го организира Организацијата на поптрошувачите на Македонија (ОПМ) во соработка со Министерството за економија и Стопанска комора на Македонија, главна тема ќе биде дигиталниот пазар како предизвик за...

Централната банка на Унгарија ќе врати три тони злато од Лондон

2018-03-15 09:20

Централната банка на Унгарија најави дека ќе врати во земјата 100.000 унци или три тони злато од Лондон.   Одлуката за враќање на резервите на злато, во вкупна вредност од околу 33 милијарди унгарски форинти (130 милиони долари) е образложена како потег од безбедносни...

НБРМ ја намали основната камата за да го зголеми кредитирањето

2018-03-15 09:00

    Народна банка ја олабавува политиката. Денеска е одлучено референтната камата да се намали од 3,25 на 3%.    Ова  значи дека централната банка цени оти дека банките се здрави и имаат вишок ликвидни средства кои треба да ги пласираат во стопанството односно...

Што е Блокчејн – објаснето со едноставни зборови

2018-03-15 08:59

(Време за читање 7 минути)     Сигурен сум дека сте слушнале за технологијата наречена Блокчејн (блок–синџир), но никогаш не сте размислувале подетално за тоа. Можеби сте прочитале но било објаснето на потежок начин, на начин што само некој компјутерџија ќе го разбере. Да бидам искрен, тоа беше малку...

What is Blockchain – explained in simple words

2018-03-15 08:58

    (Reading time 7 minutes) I am sure that you have heard about the new technology called Blockchain, but you have never gave a lot of thinking into it. Maybe it was explained in a difficult way, in a way that a computer...

Трамп се обидува да воведе царини од 60 милијарди долари на увозот на кинеската стока

2018-03-15 08:26

    Американскиот претседател Доналд Трамп се обидува да воведе царини од 60 милијарди долари на увозот на кинеската стока, а ќе ги насочи главно на технологијата и телекомуникациските сектори, јавува Ројтерс повикувајќи се на два извори од администрацијата на Трамп.   Трет извор, кој има...

Побарувањата на Комерцијална и Стопанска банка во Фени ги откупи швајцарската компанија Џи Сол

2018-03-15 08:20

Швајцарската компанија Џи Сол, која под наем го стопанисува кавадаречки Фени, ќе ги откупи побарувањата на комерцијална и Стопанска банка, во висина од близу 40 милиони евра. Со тоа, Џи Сол е на пат да стане доминантен сопственик на комбинатот..     Двете банки...

НБРМ спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи

2018-03-15 07:55

На 14 март 2018 година, Народната банка спроведе редовна аукција за продажба на благајнички записи со примена на тендер со ограничен износ и фиксно утврдена каматна стапка од 3,00%. На аукцијата беа понудени благајнички записи на ниво од 25.000 милиони денари.   Побарувачката и...

Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ ги разгледа најновите остварувања во домашната економија

2018-03-15 07:50

            На 13 март 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст...

Најизвезени стоки во земјите низ светот

2018-03-14 15:30

    На глобалниот пазар на (во целост) слободната трговија вообичаено е поврзана со економии кои се високо специјализирани, произведува специфични стоки врз основа на достапните конкурентни предности, стимулации и ресурси, коментира „VisualCapitalist“.   Дали овие иницијативи претставуваат евтина работна рака, обилно количество природни...