Ќе почекаме за Барселона: Кои се новите дестинации до кои ќе се лета директно од Скопје?

2023-04-15 09:00

Со субвенции од Владата, германската авиокомпанија „Луфтханза“ ќе воведе една нова авиолинија – од Скопје до Франкфурт, а унгарски „Виз Ер“ четири – од Скопје до Луксембург, Штутграт, Салцубург и до Љубљана.  Премиерот Димитар Ковачевски и министерот за транспорт и врски Благоја Бочварски на прес-конференција...

Како најбараниот криминалец на светот се криеше во најлуксузниот дел на Белград и под прозорецот на оние кои го бараа

2023-04-15 08:00

Додека половина свет го бараше До Квон, „кралот на крипто валутата“ обвинет за сериозна измама од 40 милијарди долари, тој се криеше во најскапата белградска населба – Дедиње. Не само што се прикраде во најлуксузниот дел на српската престолнина, туку избра локација каде што...

Глигорова: Постојано се јакне капацитетот за стрес-тестирање на банките

2023-04-14 13:34

„Народната банка постојано вложува ресурси во јакнењето на сопствениот капацитет, но што е уште поважно и во капацитетот на банките за стрес-тестирање. Toa e една од главните алатки за утврдување и управување со ризиците и ранливостите во профилот на ризик или деловниот модел на...

Курсна листа на НБРСМ: Колку чини еврото денес?

2023-04-12 21:00

Според курсната листа на НБРСМ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.6950 денари, а на американскиот долар 56.9142 денари. Средниот курс на британската фунта изнесува 70.3157 денари.

„Алкалоид“ потпиша нов меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ за Програмата за практикантство

2023-04-12 20:00

о цел овозможување дополнителни услови за професионално профилирање на студентите и за усвојување практични вештини под менторство на врвни професионалци во повеќе дејности, „Алкалоид“ АД Скопје склучи нов меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје во рамките на Програмата за развој...

Дванаесетти ден од бојкотот на машиновозачите, очекуваат исплата на вториот дел од платата за февруари

2023-04-12 19:23

Машинскиот и помошниот персонал во Железници на РСМ Транспорт, којшто е во бојкот со прекин на железничкиот сообраќај веќе 12 дена, денеска очекува исплата на вториот дел од платата за февруари. Тони Димовски, претседател на Синдикат на машиновозачи и претставник на машинскиот и извршниот...

МЕПСО отпишало 14 милиони евра побарувања од трговците со струја, откриваат државните ревизори

2023-04-12 18:22

Во компанијата немаат прецизна евиденција за основните средства со кој што располагаат, како што се далноводи, трафостаници Дури 14 милиони евра побарувања отпишало државното акционерско друштво МЕПСО од фирмите кои што незаконски повлекувале електрична енергија во 2021 година, констатираа државните ревизори во најновиот извештај...

Доделени првите Решенија на граѓани за субвенции на велосипеди во општина Илинден

2023-04-12 17:21

Во просториите на Општина Илинден Градоначалникот Александар Георгиевски ги додели првите Решенија на граѓаните кои имаа поднесено барање за добивање еднократна парична помош за купување на велосипеди. Како што истакна градоначалникот Георгиевски, Општина Илинден за прв пат ја спроведува оваа мерка за субвенционирање на...

Бесими на средба во ООH во Њујорк – РС Македонија 30 години дел од ООН, значаен фактор за зачувување на мирот и безбедност, посветена на глобалните цели за одржлив развој

2023-04-12 16:00

Република Северна Македонија е членка на Организацијата на Обединетите Нации  30 години. Во изминатиот период даде придонес во решавање на меѓународни конфликти и во зачувување на мирот и безбедност. Сега веќе како земја членка на НАТО продолжува да дава придонес во одржувањето на безбедноста...

Глигорова: народната банка постојано го јакне капацитетот за стрес-тестирање на банките

2023-04-12 15:12

„Народната банка постојано вложува ресурси во јакнењето на сопствениот капацитет, но што е уште поважно и во капацитетот на банките за стрес-тестирање. Toa e една од главните алатки за утврдување и управување со ризиците и ранливостите во профилот на ризик или деловниот модел на...