Сиромашните во ЕУ, „не веруваат“ во електрични возила

2023-04-18 15:12

Електричните возила имаат пазарен удел од само 4% во Бугарија, каде приходите се околу 7.000 евра. Прифаќањето на електричните возила на пазарот во Европа е поврзано со годишниот нето приход, покажуваат податоците на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA). Електричните автомобили сочинуваа 21,6%...

Европската унија најголем финансер во Општина Велес

2023-04-18 14:11

Со донации и грантови од Европската унија, изминатите година и половина, Велес се гради. ЕУ финансираше повеќе јавни проекти за подобрување на животот во градот и за развој на локалната економија… Велес изминатата година и половина се гради и обновува со европски пари. Европската...

Не стивнува интересот за поставување фотоволтацици

2023-04-18 13:09

Бизнис секторот инвестира во фотоволтаици, интерес за земјиште од шеста категорија има за во најмалата општина во Брегалничкиот регион. Општина Зрновци работи на нова индустриска зона, а парцелите до јуни ќе ги стави на лицитација. Околу пет хектари ќе бидат наменети за поставување на...

Европската унија најголем финансер во Општина Велес

2023-04-18 12:07

Со донации и грантови од Европската унија, изминатите година и половина, Велес се гради. ЕУ финансираше повеќе јавни проекти за подобрување на животот во градот и за развој на локалната економија… Велес изминатата година и половина се гради и обновува со европски пари. Европската...

Премали основачки влогови за основање на фирма за струја, констатирал ДЗР

2023-04-18 11:06

Премали основачки влогови за трговија со струја. Ревизорите констатирале дека износот од 5.000 евра не е доволен за некој да добие лиценца и да може да тргува со електрична енергија. Се отвара и простор со потешкотии да се наплатат евентуалните штети кои би се...

Во Аргентина инфлацијата е над 100 отсто

2023-04-18 10:05

Аргентина се бори со ценовен шок. Инфлацијата во земјата надмина 100 отсто. Инфлацијата сега изнесува 104,3 отсто. Ова е највисоката годишна стапка на инфлација во Аргентина од 1991 година, покажуваат податоците објавени од Националниот институт за статистика и попис. Облеката, храната и безалкохолните пијалаци,...

Домашните градежни фирми се задоволуваат со трошки – градат станови и ги бетонизираат градовите

2023-04-18 09:04

Од вкупниот број издадени одобренија за градење (352) во февруари, 199 или 56,5 проценти се наменети за објекти од високоградба, 108 или 30,7 проценти за објекти од нискоградба и 45 или 12,8 проценти за објекти за реконструкција. Во извештајниот период е предвидена изградба на...

Канада бара 30.000 нови фармери до 2033 година

2023-04-18 08:00

Канада има потреба од 30.000 нови фармери до 2033 година. Тие се потребни за Канада да го одржи земјоделскиот сектор, се наведува во студијата. Повеќе од 40 отсто од канадските фармери ќе се пензионираат во рок од 10 години, покажува студијата спроведена во соработка...

Во изминатото деноноќие произведени се 9.978 мегават часови електрична енергија

2023-04-15 21:00

АД ЕСМ вчера произведe 9.978 мегават часови електрична енергија, која е намената за домаќинствата и малите потрошувачи, како и потребите за дополнителни снабдувања за училишта и други витални државни субјекти, соопштија денеска од владината прес-служба. Во термоелектраните произведени се 8.255 мегават часови, а во...

Доларот паѓа, во Брикс се крева гласот против доминацијата и се бара нова валута

2023-04-15 20:00

На валутните пазари вредноста на доларот паѓа во однос на кошничката валути четврти ден по ред. Така, курсот на доларот падна на најниско ниво за речиси една година. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни...