Државните хартии од вредност ќе котираат на Македонска берза

2018-11-02 12:41

Државните хартии од вредност ќе котираат на Македонската берза. Тие ќе станат достапни и за странските институционални инвеститори, а зголемената побарувачка ќе придонесе да се намалат каматите за државата, најави министерот за финансии, Драган Тевдовски, на Шестиот Ерсте инвеститорски појадок. „Сведоци сме на раздвижување...

Макпетрол АД Скопје – откупува сопствени акции

2018-11-02 12:34

Согласно член 34 алинеја 4 од Правилата за котација на Македонската берза АД Скопје, известуваме дека Макпетрол АД Скопје се стекна со 16 сопствени акции и сега поседува 8.218 сопствени акции што претставува 7,31% од вкупниот број на акции на издавачот Макпетрол АД Скопје

НЛБ Банка „гази“ со 30,2 милиони евра добивка за 9 месеци во 2018 година

2018-11-02 12:29

Анализа на финансиските резултати на НЛБ Банка АД Скопје за периодот 01.01. – 30.09.2018 година   Во периодот од 01.01.2018 до 30.09.2018 година, НЛБ Банка АД Скопје работеше согласно усвоената Деловна политика на Банката за 2018-та година, прилагодувајќи го тековното работење на економските и на...

Адинг АД Скопје со 10 % дневен раст, Бетон АД Скопје со 10 % во „нокаут“ !

2018-11-01 16:42

Ги имаме денешните победници и губитници на берзата за денес. АД Адинг има раст од 10 % до затварањето на берзата, што мораме да признаеме дека секој двоцифрен чекор на дневна основа е супер резултат, особено со будењето на берзата и разврзувањето на шпекулативната...

НБРМ ја ревидира проекцијата за економски раст на 2,3 проценти

2018-11-01 16:32

Корекција за растот на македонската економија од 3,2 на 2,3 проценти направи Народната банка на Република Македонија во есенската ревизија на макроекономските проекции споредено со проекциите во април. Покрај завршување на годината со раст од 2,3 проценти, за следната година НБРМ прогнозира раст од...

DowDuPont објави откуп на сопствени акции од 3 милијарди долари

2018-11-01 16:25

Хемискиот гигант објави 10 отсто раст на продажбата за третиот квартал DowDuPont, хемиската компанија-концерн, најави зголемување од 10 отсто во приходите од третиот квартал од продажбата, поттикнати од зголемената побарувачка за хемикалии кои се користат во козметиката, боите и пакувањето, објави Ројтерс. Најголемиот светски...

Втор јавен повик за субвенции за набавка на печки на пелети

2018-11-01 16:11

Град Скопје објави јавен повик за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на Скопје за набавка на печки на пелети за 2018 година – втора фаза. Град Скопје, со цел да ги стимулира домаќинствата на Скопје  за примена на почисто гориво...

НЛБ Банка со две промотивни кампањи од 01.11.2018 година – Happy картичките и потрошувачките кредити

2018-11-01 15:42

По повод првиот роденден на НЛБ haPPy картичките, НЛБ Банка подготви промотивна кампања во периодот од 01.11.2018 до 31.12.2018 година. Во рамки на промотивната кампања, за секоја ПОС трансакција реализирана со НЛБ haPPy кредитните картички, клиентите добиваат двојно поголем износ на кешбек (поврат на...

Банката на Англија ги остава каматните стапки непроменети, бидејќи доминира неизвесноста околу Brexit

2018-11-01 15:37

Банката на Англија ги остави каматните стапки непроменети денес (во четврток) , она што беше очекувана одлука, и посочи дека растот ќе биде со постепено темпо, бидејќи ги следи случувањата со тековните преговори за Brexit помеѓу Велика Британија и Европската унија. Комитетот за монетарна...

The Times: ЕУ и Лондон направија прелиминарен договор за финансиски услуги

2018-11-01 11:24

Договорот ги вклучува сите аспекти на идните сервисни партнерства, како и размена на податоци Британскиот премиер Тереза Мај потпиша прелиминарен договор со Европската унија, кој ќе им овозможи на британските компании во секторот за финансиски услуги да го задржат пристапот до европските пазари по...