Facebook планира да лансира сопствена криптовалута

2018-05-16 07:59

Најголемата социјална мрежа влегува во бизнисот со криптовалути. Како што објави The Verge, Facebook наскоро ќе претстави своја криптовалута. Намената на криптовалутата, примарно би била за вршење на плаќања во рамките на платформата на Facebook. „Како и многу компании, така и Facebook ги истражува...

УНИ Банка во првото тромесечие од 2018 година оствари добивка од 62,7 милиони денари

2018-05-16 07:51

УНИ Банка во 2018 година оствари позитивен финансиски резултат во износ од 62,7 милиони денари, што претставува пораст од 15,3% во однос на минатата година. Главна причина сe нето приходите од камати и нето приходите од провизии и надомести, што постигнаа раст од 15,4%...

Цената на златото продолжува да расте

2018-05-16 07:48

Цената на златото последните месеци расте бавно, но сигурно оди кон врвот.  Но, има повеќе фактори кои влијаат на неговата цена, а првиот фактор е цената на доларот.  Кога доларот ја губи вредноста, златото зајакнува. Вториот фактор е инфлацијата, кога парите ја губат вредноста...

Австралија ќе забрани плаќање во готовина за износ над 10.000 долари

2018-05-15 15:03

Австралија од 1 јули 2019 година ќе забрани плаќање во готовина за износ над 10.000 австралиски долари. Австралиската Влада најави дека плаќањето за таков износ мора да биде со кредитна картичка. Владата истакнува дека на тој начин „се охрабрува транзицијата во дигиталното општество“, но...

Словенски експерти ќе и помогнат на Македонија за поголемо и поефикасно искористување на ЕУ фондовите

2018-05-15 14:32

Преку ИПАРД Програмата можат да се реализираат голем број мали проекти од 10.000, 20.000 и 50.000 евра, беше констатирано на конференција за менаџирање и искористување на ЕУ фондовите. – Неопходно е конкретно знаење, но и конкретна помош на терен бидејќи тоа и беше потребно...

САД се поблиску до претекнување на Италија во презадолженост

2018-05-15 14:19

До сега Италија се сметаше за една од најзадолжените земји во светот, но со постојаното зголемување на долгот, САД се блиску до претекнување на Италија.   Со кратењето на даноците, кое американскиот Конгрес го изгласа на крајот на минатата година, се очекува буџетскиот дефицит на...

Економијата во Романија бележи раст од четири отсто

2018-05-15 14:02

Во текот на првото тромесечие бруто домашниот производ на Романија од оваа година забележа раст од четири проценти во однос на истиот период лани, покажуваат податоците на Националниот институт за статистика. Сепак, во споредба со последниот квартал од минатата година, бруто домашниот производ остана...

Банката “Goldman Sachs” најави дека наскоро ќе вклучи и некои финансиски инструменти поврзани со цената на биткоинот

2018-05-15 13:36

Иако знаеме дека институционалните инвеститори, банкарите, регулаторите и генерално традиционалната финансиска индустрија како по правило е против употребата на крипто-валути, од време на време прават промени во позитивна насока. Овој пат тоа е американската инвеститорска банка “Голдман Сакс”, која најави дека наскоро ќе вклучи...

Германскиот осигурител „Allianz“ ги надмина прогнозите со раст од 7 отсто

2018-05-15 12:52

„Allianz“ објави дека е на пат да ги исполни своите цели за 2018-та година, откако забележа раст од 6,8% на нето добивката за првото тримесечје. Зголемувањето, ги надмина прогнозите на аналитичарите, главно се должи на повисоките инвестициони резултати и пониските даночни стапки, соопштува „Ројтерс“....

Дизајн на новите полимерни банкноти

2018-05-15 12:37

  Аверс На предната страна на парата е претставено мермерно торзо на египетската божица Изида (2 век п.н.е.) коешто е откриено во Охрид, во една од култните градби посветени на божицата Изида. Изида била божица на плодноста и на мајчинството, а била заштитничка на...