Протестите ја намалуваат француската деловна активност кон контракција

2018-12-16 11:05

  ПАРИЗ (Ројтерс) – Француската бизнис активност неочекувано падна во контракција овој месец, повлекувајќи се со најбрзо темпо во текот на четири години, во услови на насилни анти-владини протести, објави месечното истражување во петокот. Преведувачот на податоците IHS Markit рече дека индексот на сложени...

Анкара: Турција има потреба од поскапување на лирата и структурни реформи

2018-12-15 18:30

Министерот за финансии, исто така, рече дека земјата очекува бројот на туристи кои ќе ја посетат во 2019 година да достигне 42 милиони Турција има потреба од потпора, како и структурни реформи за нејзината економија. Ова го изјави министерот за финансии на земјата, Бербат...

Драги: Нелибералните идеологии го загрозуваат еврото

2018-12-15 18:13

Според зборовите на гувернерот на ЕЦБ, монетарната унија може да биде изложена на ризик за време на следната криза Зголемувањето на нелибералните идеологии го загрозува еврото, но илузија е дека исфрлањето на еврото ќе понуди полесен начин. Ова го изјави гувернерот на Европската централна...

Русија неочекувано ги зголемува каматните стапки иако инфлацискиот ризик расте

2018-12-15 17:42

(Блумберг) – Руската централна банка неочекувано ги зголеми трошоците за позајмување по вторпат оваа година, пред скокот на инфлацијата во следниот квартал поради зголемувањето на даноците и можните санкции на САД. “Централната банка ќе ги разгледа понатамошните клучни зголемувања на стапката врз основа на...

Златото паѓа упорно како што се повеќе расте доларот !

2018-12-15 17:28

Последните неколку денови златото изгуби околу 6 % стабилизирајќи се на $1,241.40 за тројна унца.  Доларот порасна респективно за околу 3 % изминатите денови што преставува веќе утврден соодветен однос меѓу овие два инструменти.  Златото мора да биде едно безбедно засолниште на инвеститорите, но доларот...

Протест на Конфедерацијата на Слободни Синдикати во Прилеп

2018-12-15 17:16

Конфередерацијата на слободни синдикати (КСС) денеска на мирен протест во Прилеп ги повтори барањата за зголемување на платите во јавниот сектор, усогласеност со минималната плата и исплата на К-15. Синдикалците побараа работа без притисок и мобинг, почитување на законите и колективните договори. КСС исто...

Авансна дивиденда за акционерите на Стопанска банка

2018-12-15 17:09

Собранието на акционери на Стопанска банка АД Скопје донесе одлука за прераспределба на дел од акумулираната добивка во добивка ограничена за распределба на акционерите. “Собранието на акционери на Стопанска банка АД Скопје ја одобрува прераспределбата на дел од акумулираната добивка во добивка ограничена за...

УЈП со нов „катиљ ферман“

2018-12-15 17:00

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.12/2018 за долгови доспеани до 31.08.2018 и неплатени до 30.11.2018 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот...

Државата ќе ги поддржува иновативните бизниси

2018-12-15 16:55

Пред младите во Битола денеска во рамките на Саемот за кариера беше презентирана новата мерка од Оперативниот план за вработување која ќе поддржи иновативни и брзорастечки бизниси. Новата мерка Министерството за труд и социјална политика ја разви заедно со Фондот за иновации и технолошки...

НБРМ: Одржана 31. сесија на Клубот на истражувачи/ Обработени извонредни теми !

2018-12-14 16:07

На 13 декември 2018 година во Народната банка на Република Македонија се одржа 31. сесија на Клубот на истражувачи на која по поздравното обраќање на гувернерката на НБРМ, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, беа презентирани истражувачките трудови:  „Оценување на ефикасноста на банките во Република Македонија: Непараметарски пристап“ од д-р...