Стилско одземање на британската гордост? USA ја прави UK 53-та држава?

2019-07-17 17:49

Пред неколку дена, без многу помпа, стигна – по мое мислење – многу важен повик од страна на Американскиот регулатор на пазари кој го упати својот повик до широк дијапазон на ентитети. Засегнати се банките, големите осигурителни куќи, големите увозници и извозници како и...

Регулаторот на пазарите во САД се приклучува на повиците за брза транзиција подалеку од LIBOR

2019-07-14 13:00

ВАШИНГТОН ( Ројтерс ) – Регулаторот на пазарите во САД во петокот го додаде својот глас на хорот на глобалните регулатори, повикувајќи ги банките веднаш да ја прекинат нивната употреба на рејтинг за кредитирање на Либор, предупредувајќи дека на индустријата ќе и истече времето...

Анкета: Дали на Охрид му е потребен старт-ап центар? Гласајте и споделете

2019-07-09 09:08

Вчера, во организација на единицата за локален економски развој при општина Охрид беше публикувана анкета за потребите на Охрид за основање на старт-ап центар во Охрид, каде ќе се помагаат младите Охриѓани при основање и водење на сопствен бизнис. БанкоМетар.мк ја поддржуваа оваа идеја...

Банкарство во 5G: Зошто финансиските маркетари треба да се загрижат (сега) !!!

2019-07-05 18:40

Со речиси секоја нова технологија, банките и кредитните институции сакаат да чекаат и да гледаат од затскриена позиција. Но, многу експерти предупредуваат дека таквото размислување е ризично кога станува збор за 5G. Неколку точки укажуваат на сеизмичката промена во способностите за дигиталното банкарство што...

УЈП-ине даночне чаролије: Како напунити празну касу уз дигиталних трикова!

2019-07-02 19:00

Отпочна fintech реформата на нашиот даночен систем. Ма, не е реформа ова, ова е револуција. Се воведува дигитализацијата во нашето секојдневие. Стануваме homoeconomicus…. Купуваш цигари, мастики и оп еден тикет праќаш во УЈП. Ставаш гориво во колата, оп уште една сметка праќаш во УЈП....

Даќе, Јоќе и Зоќе – тријадата на македонското финансиско беспаќе

2019-06-27 10:18

Целта на моето денешно размислување е да направиме една кратка ретроспектива и пресек на поламандатниот период, кој најавен во јуриш, со полни едра и гради ентузијазам се сублимира на ниво на водена патлошка… Барем по мое мислење…. Но, да одиме по ред… Навистина е...

Ocean Bank не исплаќа од АТМ-и во Македонија – Голем проблем за бродските работници !!!

2019-06-26 13:19

Почитувани читатели, Во редакцијата на БанкоМетар.мк последните неколку денови дојдоа десеттина прашања и жалби од бродски работници од нашата земја, кои сите го имаат истиот проблем: не можат да подигнат готовина од ниеден АТМ терминал во земјата ниту да платат на ПОС терминал во...

Планирате одмор? Кои се најдобрите туристички кредити во Македонија?

2019-06-21 18:58

Како што навлегуваме и официјално во летото, така и растат температурите но и потребата за освежување на семејниот буџет со средства за одење на одмор, тимот на БанкоМетар.мк состави листа на најдобри и најдостапни туристички кредити кои моментално се нудат во нашата земја.  Одиме...

Светската валута на Фејсбук “Libra” нема да биде само лоша за банките

2019-06-21 10:00

Со својата валута, Фејсбук сака да воспостави стабилно средство за плаќање. Но, има серија на опасности. Ова ги прави корисничките профили уште потранспарентни. Покрај тоа, недостасуваат и централните супервизори, како што се централните банки. Значи, Libra е закана за финансиската стабилност и демократијата, пишува...

Кои се партнерите во криптовалутата на Фејсбук – комплетна листа на инаугурациски поддржувачи !

2019-06-17 20:07

Кратки факти: – Десетици компании ќе бидат дел од управувачката асоцијација на криптовалутите на Фејсбук  – Во оваа статија листа на членовите што ќе бидат објавени утре ( во вторник ) Фејсбук тивко ја гради својата криптовалута повеќе од една година, и изгледа дека...