Како Јапонија (на крајот) го промени светот со нулта каматни стапки

2019-02-06 11:32

(Блумберг) – Долго време пред САД и Европа да ги прифатат радикалните монетарни политики во последната деценија за време на светската финансиска криза, истите ги спроведе Банката на Јапонија. Пред дваесет години – кога американската економија беше во силна коњуктура под претседателот на Федералните...

Комерцијална Банка А.Д. Скопје најверојатно планира затворање на експозитури и отпуштања

2019-01-30 16:22

Согласно последно објавената Програма на мерки и активности на деловната политика и финансиски план на Комерцијална Банка А.Д. Скопје за 2019 година, доколку внимателно се прочита и проучи има некои делови кои се вредни за обсервација и соодветно нотифицирање. Иако е несомнено дека банката е...

Зошто се форсира Brexit без договор? За да продолжи финансискиот грабеж на светот…

2019-01-25 10:08

Дали случајно процесот на излегување на Велика Британија од ЕУ добива фото-завршница и неизвесен резултат? Дали е можно отцепување од пазар од околу половина милијарда жители, кој воедно е и еден од најбогатите пазари во светот да се изведе трапаво, без некој мастер план...

ЈК Травел: Резервирај Online со попуст до -35%

2019-01-14 11:19

За некои можеби е рано, но за поголем дел од луѓето сега е вистинско време да се  испланира и резервира  добар летен одмор, особено ако за Вашиот одмор имате ограничен буџет и сакате  да искористите од попустите за рано букирање. Туристичката агенција ЈК Травел за ЛЕТО...

Најевтините места за патување во 2019 година !

2019-01-11 10:55

Овие 5 дестинации се совршени за патниците кои се надеваат дека ќе имаат меѓународна авантура во рамки на понизок буџет. Светот е твој !   Најголемиот мит за патувањето е тој дека патувањето е прескапо. Патувањето дури може да Ви заштеди пари, особено ако...

Конкурс за доделување годишна награда на Народната банка на Република Македонија за 2019 година

2019-01-08 11:05

Врз основа на Одлуката за доделување Годишна награда за млади истражувачи бр. 02-15/III-16/2011 од 31.03.2011 година и О.бр.02-15/VIII -7/2014 од 31 јули 2014 година, а согласно со Правилникот за начинот, постапката и условите за избор на најдобар труд и доделување Годишна награда за млади...

Честитка од гувернерката на НБРМ

2019-01-01 11:30

Честитка од гувернерката на НБРМ: И во 2019 година ќе бидат одржани макроекономската стабилност и стабилноста и сигурноста на банкарскиот систем Почитувани,   Во име на моите колеги од централната банка и во мое име, со искрени желби за добро здравје и среќа ви...

Гувернерката на НБРМ: Новинарите се едни од главните афирматори на пораките на монетарната политика

2018-12-27 15:19

Одржана традиционалната работилница за новинари на НБРМ  „Комуникацијата е тековен предизвик за централните банки. Веќе е неспорно дека ефективната комуникација на централнобанкарските институции со јавноста секогаш ќе се одликува со одреден степен на флексибилност и приспособливост, во зависност не само од економското опкружување, туку...

Најдобра понуда за летување? ЈК Травел со -35% за Online резервации

2018-12-14 12:47

За некои можеби е рано, но за поголем дел од луѓето сега е вистинско време да се  испланира и резервира  добар летен одмор. Тимот на БанкоМетар.мк реши да направи мало истражување на македонскиот пазар за да ги спореди сите понуди, она што редовно го правиме...

Биткоин и другите криптовалути: Време е да се регулираат!

2018-11-27 17:56

Во финансискиот простор, било што нерегулирано и нерегистрирано би предизвикало сомнежи и нелагодност. Во случајот на криптовалутите, како што е биткоинот, финансиските регулатори низ целиот свет почнаа да изнаоѓаат начини за надгледување на блокчејнот или евиденција за сите трансакции на криптовалути, како и за...